هر تابستان و هر زمستان هواداران فوتبال در سراسر دنیا منتظرند تا ببینند تیم محبوبشان و رقبای آن تیم، چه بازیکنانی را میخرند و تا چه حد حاضرند دست در جیبشان کنند. به بهانه باز شدن پنجره نقلوانتقالات زمستانی، فوتبال7 نگاهی دارد به گرانترین نقلوانتقالات در تاریخ فوتبال. همراه ما باشید.
پیش از خواندن این مقاله، ذکر یک نکته ضروریست. در آنچه در ادامه میآید، بخصوص در سالهای اخیر، مبلغ انتقال یک بازیکن به 2 بخش تقسیم میشود: یک مبلغ ثابت و یک ما به ازای عملکرد یا مبلغ متغیر که مثلاً اگر بازیکن جامی به دست بیاورد یا یک تعداد گل مشخص بزند، باید به تناسب آنچه در قرارداد شرط شده، مبلغ اضافهای به باشگاه مبدأ پرداخت شود. شاید معروفترین مورد اینگونه انتقالها، انتقال عثمان دمبله از دورتموند به بارسلونا باشد که حتی تا چند سال پس از خروج دمبله، بارسلونا در حال پرداخت مبلغ متغیر به دورتموند بود و بالاخره از شر آن رهایی یافت!
یکی از جذابیتهای هواداران فوتبال در سراسر دنیا، همیشه پیگیری نقلوانتقالات در دو پنجره تابستانی و زمستانی است، بهویژه پنجره تابستانی پیش از آغاز فصل که در طول این سالها، پولهای کلانی در آن مبادله شده و فوتبال را عملاً به «صنعت فوتبال» تبدیل کرده.
پاری سنژرمن در تابستان 2017، با جذب نیمار از بارسلونا از طریق فعالسازی بند فسخ، زلزله مهیبی در دنیای فوتبال به پا کرد و کمی پس از آن نیز کیلیان امباپه را از موناکو رُبود تا عصر جدیدی در باشگاه پاریسی آغاز شود. این 2 انتقال، نیمار (بارسلونا به پاری سن ژرمن) و امباپه (موناکو به پاری سنژرمن) همچنان گرانترین نقلوانتقالات تاریخ فوتبال هستند.
انتقال نیمار را باید یک «انتقال آبشاری» نامید که به نوبه خود منجر به چندین انتقال گرانقیمت شد! بهعلاوه این انتقال خجالت در بازار نقلوانتقالات را کنار گذاشت و روند چشموهمچشمی اوج گرفت. ابتدا خود بارسلونا دنبالهرو پیاسجی شد و با پول حاصل از فروش نیمار، با مبالغ 9 رقمی، عثمان دمبله، فیلیپه کوتینیو و آنتوان گریزمان را به خدمت گرفت. سپس نوبت به اتلتیکو رسید تا با 126 میلیون یورو، ژوائو فلیکس را از بنفیکا به خدمت بگیرد و بعد از آن هم ادن هازارد که با 100 میلیون به برنابئو رفت.
با آغاز همهگیری کرونا، بسیاری از باشگاهها در بحران مالی فرو رفتند اما پس از آن رفتهرفته خود را از بحران بازیابی کردند. در دوره بعد از کرونا، لیگ برتر تقریباً پیشتاز بازار شد. از تابستان 2021 به بعد، انگلیسیها بازار را ترکاندند. دکلان رایس، انزو فرناندز، جک گریلیش، جیدون سانچو، میخاییلو مودریک، آنتونی، داروین نونیز و مویسس کایسدو، برخی از نامهایی هستند که یا قیمت هزینهشده را توجیه کردهاند، یا همچون مودریک و آنتونی موجب پشیمانی و شرمساری مدیران باشگاه و مربیانی که پیشنهاد خرید آنها را داده بودند، شدهاند!
غولهای اروپایی هم بهخاطر پرستیژ و قدمت و هم بهخاطر ترازنامه مالی باشگاه، کمی محتاطتر عمل کردند اما آنها هم سعی کردند از قافله عقب نمانند. رئال، بلینگام و شوامنی را به خدمت گرفت و بایرنیهایِ معمولاً خسیس نیز که بیشتر رقیبان بوندسلیگایی را تضعیف میکردند، با خرید آقایِ رکوردهای فردی، هری کین، گردوخاک به پا کردند!
نوبتی هم باشد نوبت خاورمیانه است که همیشه در صدر اخبار دنیا بوده و این بار در دنیای فوتبال. باشگاههای عربستانی با خرید رونالدو، بنزما و نیمار، ورود قدرتمند خود به این بازار را اعلام کردند.
خولین آلوارز نیز تابستان امسال با انتقال از منچسترسیتی به اتلتیکومادرید، به لیست 100 انتقال گرانقیمت تاریخ فوتبال صعود کرد. در دنیای امروز هیچ بعید نیست که هر لحظه نفر اول این لیست جابجا شود و یک نفر جای نیمار را بگیرد.
دکلان رایس تابستان 2023 با انتقال 116 میلیون یورویی از وستهم به آرسنال، به گرانترین بازیکن بریتانیایی تاریخ تبدیل شد. پیش از او رکورد در اختیار جک گریلیش بود که تقریباً با همین مبلغ، از ویلا به سیتی منتقل شد ولی خبری از ما به ازا (مبلغ متغیر) در مبلغ انتقال نبود. نفر سوم نیز گرت بیل ولزی است که از تاتنهام به رئالمادرید منتقل شد.
کیلیان امباپه که در سال 2017 با قرارداد قرضی با شرط خرید دائمی، از موناکو به پاری سن ژرمن پیوست. مبلغ این انتقال (ثابت + متغیر)، به 180 میلیون یورو رسید. ژوائو فلیکس با 126 میلیون از بنفیکا به اتلتیکومادرید دوم است!
هری مگوایر با انتقال 87 میلیون یورویی که سال 2017 از لسترسیتی به منچستریونایتد پیوست. مگوایر با پیوستن به جمع شیاطین، انتقالِ 84 میلیونی ویرجیل فندایک از ساوتهمپتون به لیورپول را پشت سر گذاشت.
کپا آریزابالاگا گرانترین دروازهبان تاریخ فوتبال است.
بسیار شرمندهام که باید بنویسم کپا رکورد جیانلوییجی بوفون را شکست. دلیل شرمندگی را هم حتماً خودتان میدانید! ماجرای تعویض نشدن و درگیری با مائوریتسیو ساری، اوج افتضاح کپا در چلسی بود.
رکورد گرانترین دروازهبان مدتها در اختیار بوفونِ اسطورهای بود که با 52 میلیون یورو از پارما به یوونتوس منتقل شد اما در سال 2018، ظرف چند هفته این رکورد شکسته شد. ابتدا لیورپول آلیسون بکر را با 73 میلیون از رُم جذب کرد و کمتر از 1 ماه بعد، دیگر تیم انگلیسی، چلسی، با فعالسازی بند فسخ 80 میلیونی، کپا را از اتلتیک بیلبائو به جمع آبیهای لندن لندن منتقل کرد.
بدون تردید نیمار که هم در صدر لیست کلی گرانترین نقلوانتقالات تاریخ است و هم در صدر لیست گرانقیمتترین نقلوانتقالات خارج از اروپا. نیمار سال 2023 با 90 میلیون یورو از پیاسجی به الهلال منتقل شد. تا پیش از آن، به مدت 7 سال عنوان «گرانترین انتقال در خارج از اروپا» در اختیار اُسکار برزیلی هافبک چلسی بود که توسط باشگاه شانگهای چین به فوتبال آسیا آورده شد، در دورهای که چینیها خرج زیادی در فوتبال میکردند اما بعد از نتیجه نگرفتن، از سرمایهگذاری در این ورزش پُرسود منصرف شدند!
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹لطفاً ما را جدی بگیرید! اتلتیکومادرید و کسب 13 پیروزی متوالی
🔹گلزنی پلگرینی در دربی رم و شایعه علاقه ناپولی به هافبک ایتالیایی؛ ماجرا چیست؟
🔹روبن آموریم: خیلی بد است که مردم بگویند بازیکن منچستر توانایی دارد ولی شخصیت ندارد!
🔹حمله گواردیولا به جک گریلیش؛ ساوینیو بهتر از اوست!
🔹پیشبازی اینتر میلان-آث میلان؛ دربی دلامادونینا در فینال سوپرجام ایتالیا