با پایان وقفه ملی، لیگ برتر از سر گرفته میشود و هفته 12 فردا ساعت 4 عصر با بازی لستر و چلسی آغاز میشود. همراه فوتبال7 باشید تا قبل از این هفته، آخرین وضعیت جدول را بهطور مفصل و با توصیفاتی جذاب بررسی کنیم.
تزریق سرمربی جدید به یک تیم معمولاً نتیجه مثبتی به همراه دارد اما در مورد منچستر اوضاع کمی فرق میکند و منچستر با توجه به جایگاهش در جدول و تاریخچه باشگاه، مجبور به تغییر مثبت در کمترین زمان ممکن است!
یک نکته جالب که شاید به آن توجه نکرده باشید. درست است که منچستر را در رده عجیب 13 جدول میبینیم، اما با توجه به اینکه این فصل بقیه تیمها و مدعیان هم عملکرد خیلی خوبی نداشتهاند، فاصله با تیم 3 جدول، چلسی، فقط 4 امتیاز است! (15 به 19) از طرفی 2 بازی ابتدایی روبن آموریم، 2 بازی قابلپیروزی محسوب میشوند: بهترتیب در خانه ایپسویچ و در الدترافورد با اورتون. بنابراین همینکه بهلحاظ ریاضی و روی کاغذ، پیروزی در این 2 بازی، میتواند منچستر را به رده 3 برساند، امیدوارکننده است ولی خُب بدیهیست که در واقعیت ممکن نیست همه نتایج به نفع آموریم رقم بخورد. اما حداقلش اینست که در شروع کار، آموریم باید از یک تپه بالا برود و نیازی به صعود به کوه ندارد!
قطعاً قرار نیست تکلیف آموریم در این چند هفته ابتدایی مشخص شود و یک پروژه بلندمدت در جریان است، اما چند پیروزی در همین چند هفته میتواند اعتماد به نفس را به منچستر برگرداند، به ویژه به خط حمله این تیم که بعد از کریستالپالاس، بدترین عملکرد را داشتهاند: اختلاف بین xG و گلهای زده منچستر: 6.5- (کریستالپالاس، 7-). بنابراین «تزریق روحیه» با مربی جدید میتواند از خط حمله آغاز شود، چیزی که آموریم در اسپورتینگ ثابت کرده توانایی آن را دارد: متحول کردن ویکتور گیوکرش!
در این مدتی که ادگارد نبود، آرسنال غرق نشده بود ولی شنای سر بالا میکرد! پس بیخود نبود که هفتهها با بیقراری و وسواس خاصی وضعیت سلامت و آمادگی اُدگارد را رصد میکردند!
این بیقراری در آخرین بازی آرسنال پیش از وقفه ملی نیز مشهود بود و با اینکه 2 ماهی میشد هافبک نروژی از میادین به دور بود اما آرتتا در تصمیمی عجیب، 90دقیقه او را مقابل چلسی بازی داد! و البته که اُدگارد قرارِ بیقراریهای آرتتا در این مدت شد و در نخستین بازی خود پس از بازگشت از مصدومیت، پاس گل داد! این تنها نتیجهی قمار آرتتا نبود: ادگارد 2 برابر سایر بازیکنان 2 تیم موقعیت خلق کرد (4) و در مجموع نیز سرحال نشان داد. بهعلاوه آرتتا، در تعاملی مثبت با کادر فنی نروژ، هافبک ارزشمند خود را به اردوی تیم ملی نروژ برای بازی مقابل اسلوونی و قزاقستان در لیگ ملتهای اروپا نفرستاد تا آمادگی او برای بازی فردا مقابل ناتینگهام دوچندان شود.
حالا چرا اینقدر از ادگارد گفتیم؟! برای اینکه در غیاب ادگارد، آرسنال از نظر xG در جریان بازی (غیر ایستگاهی)، در رده 9 لیگ برتر قرار داشت: xG = 12.5 و بنابراین با حذف ضربات ایستگاهی، میانگین xG موقعیتهای خلقشده آرسنال در 90 دقیقه، فقط 1.1 بود! در 4 بازی اخیر که آرسنال از پیروزی محروم بوده، این نقطهضعف بیش از پیش آشکار شد. نبود ادگارد، اختلاف با لیورپول صدرنشین را به 9 امتیاز افزایش داد و باعث شد که شانس قهرمانی توپچیها به %4.6 کاهش یابد. اما ابررایانههای اپتا، ضریب روحی ناشی از بازگشت ادگارد را در شبیهسازیهایِ پیشبینی لحاظ نکرده بودند و با توجه به قدرت ارتباط ادگارد با عناصر هجومی آرسنال در زمین (ساکا، هاورتز و مارتینلی) که نمونه آن را در تساوی 1-1 با چلسی شاهد بودیم، میتوان شانس قهرمانی آرسنال را بیشتر ازینها دانست.
میانه جدول لیگ برتر در اشغال 11 تیم است که فقط 4 امتیاز آنها را از هم جدا کرده. به زبان سادهتر: میانهی جدول مملو است از تیمهای بیثُبات!
از بین آنها، آرسنال، برایتون، فولام و نیوکاسل، تنها تیمهایی هستند که تا اینجا موفق به کسب حداقل 2 پیروزی متوالی شدهاند، 8 تیم ازین 11 تیم نیز (از رده 5 تا 15)، حداقل 3 بازی بدون پیروزی را تجربه کردهاند.
جدول لیگ برتر به قدری فشرده است که پیش از آغاز هفته 12، از چلسی که رده سوم است گرفته تا منچستر رده 13 امی، شانس کسب سهمیههای اروپایی را دارند. حتی پایین جدول (از 16 تا 20) هم آنقدر ازین قافله عقب نیفتادهاند! یک دنباله با 3 پیروزی کافیست تا یکی از این تیمها در کمترین حالت، به منطقه سهمیه لیگ قهرمانان نزدیک شوند! تا پایان هفته 11، فقط منچسترسیتی، لیورپول و 3 تیم دیگر موفق به ثبت چنین دنبالهای شدهاند.
بین تیمهای لیگ برتر، آسانترین برنامه برای 5 بازی بعدی، متعلق به برایتون است که از بازی فردا در خانه بورنموث آغاز میشود. بنابراین ظرف چند هفته آتی، برایتون بیشترین شانس جهش در جدول را دارد. فولام و ناتینگهامفارست برنامه سختتری دارند و هر 2 در 5 بازی آینده، به مصاف 3 تیم از 5 تیم برتر فصل گذشته خواهند رفت! ماهی که پیش رو داریم، سرِ لیگ برتر حسابی شلوغ است و شاهد تغییرات زیادی بخصوص در میانه جدول خواهیم بود!
منچسترسیتی تباه شده اما ویران نشده! جایگاه دوم جدول را دارند و در صورت واکنش سریع، به کورس رقابت بر میگردند.
در سختترین مقطع دوران حضور گواردیولا در منچسترسیتی، خبر تمدید که دیروز منتشر شد به خودی خود میتواند یک دوپینگ روحی برای کل باشگاه و بازیکنان سیتی باشد.
وقتی اوضاع در بُعد جسمی خراب است، شاید تزریق روحی به کمک پپ بیاید! کسی چه میداند شاید ترفند تمدید قرارداد یک کُنش آگاهانه بود و حالا این پپ است که به انتظار واکنش آگاهانهی بازیکنانش نشسته؟! منچسترسیتی در حالحاضر با 10 مصدومیت مشترکاً بیشترین مصدومین لیگ برتر را دارد. با اینحال، به جز رودری و اُسکار باب، 8 نفر دیگر ممکن است همین هفته شرایط بازی را پیدا کنند. بنابراین اگر پپ کمی خوششانس باشد، بعد جسمی نیز به زودی به بعد روحی اضافه میشود.
البته هر 2 بُعد جسمی و روحی هم که در کنار همدیگر قرار بگیرند و در حداکثر بازدهی باشند، نگاه کردن به برنامه سیتی قبل از کریسمس، احتمالاً کمی ترس به دل پپ میاندازد، بهترتیب: تاتنهام گربه سیاه سیتی در لیگ برتر ، لیورپول آمادهی این هفتهها، ناتینگهامفارستِ بدقلق، منچستریونایتدی که خودش دوپینگ کرده و استونویلای پیشبینیناپذیرِ امری! بازیهای لیگ قهرمانان را که این وسط برگزار میشود، فراموش نکنید. بنابراین پپ برای بازگشت به عرصه رقابت در تمام رقابتها، نیاز به بُرونرفت هر چه سریعتر از فُرم اخیر سیتی دارد. پپ ثابت کرده که وقتی بازیکنانش باشند، غیرممکنها را ممکن میسازد!
آیا کسی میتواند صلاح را متوقف کند؟ آیا اصلاً فرمولی برا متوقف کردن او در فصل 25-2024 وجود دارد؟ 8 گل + 6 پاس گل تا پایان هفته 11 لیگ برتر، شامل 6 مشارکت گلزنی در 3 بازی آخر لیورپول. با احتساب تمام رقابتها نیز پس از فقط 17 بازی، صلاح در هر 2 آمار 2 رقمی شده: 10 گل + 10 پاس گل.
توصیف درخشش صلاخ به زبانی دیگر: او در %67 گلهای لیورپول در لیگ برتر نقش داشته (14 از 21) و ازین حیث در این فصل رکورددار است! در کل تاریخ لیگ برتر نیز فقط مَت لو تیسیه (Matt Le Tissier) هافبک ساوتهمپتون در فصل 94-1993، رکورد بهتری داشته: 34 از 49 گل = %69 .
هنوز راه زیادی برای صلاح باقی مانده تا رکورد لو تیسیه را بشکند اما در حالحاضر نه تیم اسلات و نه خود شخص صلاح، هیچ نشانهای از عقبنشینی بُروز نمیدهند. بالفرض که این فُرم فعلی صلاح فقط تا کریسمس ادامه یابد، باز هم میتوان شانس زیادی برای قرمزهای آنفیلد قائل شد که قهرمانی خود را حتی پیش از پایان فصل مسجل کنند!
تا همین 3 هفته پیش، 4 تیم قعر جدول با پیروزی بیگانه بودند. اما دکتر تاتنهام موقتاً کریستالپالاس و ایپسویچ را درمان کرد! ولورهمپتون هم خود ساوتهمپتون را شکست داد و ساوتهمپتون نیز اورتون را شکست داد تا حالا هر 4 تیم پایینی دارای 1 پیروزی باشند (بهترتیب از 16 تا 20: ایپسویچ، پالاس، وولوز و ساوتهمپتون). با این پیروزی حالا دیگر آنها تنها کاندیداهای سقوط نیستند و مثلاً اورتون که جزو 4 تیم نیست اما به منطقه سقوط نزدیک است، این خطر را احساس میکند. با اینحال هیچکدام ازین 4 تیم، بیشتر از 8 امتیاز نگرفتهاند! و احتمال اینکه در آغاز سال 2025، شاهد جدا شدن کامل این تیمها از بقیه جدول باشیم، وجود دارد!
ساوتهمپتون تیم آخر جدول، بدترین وضعیت را دارد. فقط 4 امتیاز دارند و بین تیمهای لیگ برتر، سختترین برنامه را برای 5 بازی بعدی دارد: لیورپول، برایتون، چلسی، استونویلا و تاتنهام (مگر اینکه تاتنهام به دادشان برسد که همانطور که از لقبش پیداست، متخصص درمان کردن تیمهای بحرانزده است: دکتر تاتنهام!). شاگردان راسل مارتین گاهی در اوج سزاواری شکست خوردهاند و گاهی هم سزاوار شکستی با نتیجه سنگینتر بودهاند! در حالت واقعبینانه، مارتین اگر میخواهد تیمش را در لیگ برتر نگه دارد، باید حداقل 1 پیروزی ازین 5 دیدار کسب کند تا تازه امیدوار به ماندن باشد!
بعد از ساوتهمپتون سختترین برنامه متعلق به پالاس است که در 5 بازی بعدی باید با ویلا، نیوکاسل، منسیتی و برایتون رقابت کند و البته رقابت درونخانوادگی ایپسویچ-پالاس!
ایپسویچ هفته پیش در خانه تاتنهام پیروز شد تا امید به تغییر شرایط در اردوی تیمِ مککنا زنده شود. وولوز نیز 3 بازی است که شکست نخورده و گری اُنیل امیدوار است که این روند شکستناپذیری را به روند پیروزیهای بیشتر تبدیل کند و خودش را از پایین جدول بِکَند.
این 4 تیم عملکرد واقعاً غیرقابل پیشبینی داشتهاند، مقابل حریفانی که باید پیروز میشدهاند، شکست خوردند و مقابل حریفان قویتر، یا موی دماغ شدند، یا مقاومت کردند یا پیروز شدند! بنابراین نمیتوان به صِرف سادگی یا دشواری برنامه بازیها، از الان داستان آنها را تمامشده دانست.
در فصل جاری لیگ برتر، برنتفورد رکوددار امتیازگیری در بازیهای خانگی است: 16 امتیاز از 6 بازی در ورزشگاه جیتِک کامیونیتی! در نقطه مقابل، برنتفورد دومین تیم بد از نظر امتیازگیری در خارج از خانه است: 0 امتیاز در 5 بازی! اختلاف میانگین امتیازی آنها در داخل (2.67) و خارج خانه (0) تا اینجای فصل، 2.67+ است، یعنی بیشترین اختلاف اینچنینی در طول تاریخ لیگ برتر!
اما این آمار، در خلأ اتفاق نیفتاده. برنتفورد در خارج از خانه به دیدار لیورپول، منچسترسیتی، تاتنهام و منچستریونایتد رفته (که در هفتهی برگزاری بازی همگی در اوج بودهاند!) ولی در خانه به دیدار 4 تیم ته جدول بهعلاوهی 2 تیم از نیمه پایینیِ میانهی جدول: وستهم و بورنموث! بنابراین دیدار خارج خانهی این هفته مقابل اورتون ردهی 16، فرصتی خوب برای توماس فرانک است تا ثابت کند به جز امتیاز گرفتن در خانه کارهای دیگری هم بلد است. کسب 1 امتیاز ازین دیدار حداقل انتظار هواداران برنتفورد از فرانک است!
پس از شکست 2-1 مقابل فولام در وقتهای اضافه که با یک سوپرگل از هری ویلسون اتفاق افتاد، توماس فرانک گفت که «از درون آتش گرفته» اما فرانک میتواند به چیزهای مثبتی هم نگاه کند! آنها 5 روز بعد بورنموث را شکست دادند. درست است که این پیروزی، یک پیروزی خانگی بود و درست است که بورنموث، آرسنال و سیتی را در خانه خودش شکست داده بود، اما بهرحال آرسنال و سیتی را شکست داده بود و برنتفورد نیز او را شکست داد!
توماس فرانک شخصاً معتقد است که تیمش در حد فصل گذشته ظاهر نشده. در داخل خانه چندان با او موافق نیستیم اما در خارج از خانه، با توجه به مطلوبتر شدن حریفان، موافقیم که در ادامه فصل باید حداقل مثل فصل گذشته ظاهر شوند!
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹مداومت پروازی سیمئونه: پدیدهای نادر در عصر معاصر لالیگا!
🔹جدیدترین واکنش لواندوفسکی به عدم دریافت توپ طلا در سال 2020: فوتبال، بیزینس، سیاست!
🔹چرا گواردیولا قرارداد خود را با منچسترسیتی تمدید کرد و به تیم ملی برزیل نرفت؟
🔹پیشبازی منچسترسیتی - تاتنهام: واکنش مثبت پپ به تمدید یا تکرار پیروزی اتحادیه در اتحاد؟!
🔹پیشبازی لسترسیتی- چلسی: بازگشت مارسکا به ورزشگاهی که به او عظمت بخشید!