اگر طرفدار منچستر هستید و قصد آشنایی بیشتر با روبن آموریم سرمربی جدید تیم خود را دارید، این مقاله برای شماست. همراه فوتبال7 باشید.
آموریم جوان و 39 ساله، در سومین شغل مهم خود در دنیای مربیگری، هدایت منچستریونایتد را بر عهده خواهد گرفت. این پیشرفت سریع در حالیست که او تازه در سال 2020 از براگا به اسپورتینگ لیسبون پیوست! آموریم تنها 2 قهرمانی لیگ با اسپورتینگ پرتغال را در کارنامه دارد و اگرچه جزو گزینههای پرطرفدار در بازار نقلوانتقالات مربیان است، اما نگرانی از نداشتن کارنامه مهم همچون تنهاخ، یک بار دیگر لرزه بر روح و جسم هواداران یونایتد انداخته!
تیمهای آموریم معمولاً با دفاع 3 نفره و وینگرهای دارای ذهنیت هجومی بازی میکنند و فوتبال چشمنوازی ارائه میدهند. همچون بسیاری از مربیان نسل جدید فوتبال، اصرار به بازیسازی از عقب با مشارکت دروازهبان و مدافعان وسط، شاخصه اصلی سبک آموریم است. در حالت بدون توپ نیز اسپورتینگ یکی از جنگندهترین تیمها در لیگ برتر پرتغال بود و بازی درگیرانهای را دنبال میکرد.
لیورپول، بایرنمونیخ، بارسلونا و وستهم، باشگاههایی بودند که گفته میشد وضعیت آموریم را زیر نظر دارند اما در نهایت در اسپورتینگ ماندگار شد و حالا در یک تصمیم ناگهانی سر از منچستر درآورده!
دوران بازی آموریم همزمان شده بود با حضور ستارههای بزرگ فوتبال پرتغال. اگرچه او فقط 14 بازی برای تیم ملی پرتغال انجام داد، اما در بلننزه و پس از آن در بنفیکا، نقش یک هافبک مرکزی را ایفا میکرد که علاوه بر هوش تاکتیکی، استعداد تکنیکی بالایی داشت و به حفظ توپ و بازیسازی از دفاع کمک میکرد. بهعلاوه او یک بازیکن چندمنظوره بود و گاهی حتی بهعنوان دفاع راست استفاده میشد. شاید همین موضوع باعث شده که او پس از شروع به کار در مربیگری درکی از پُستهای مختلف بازی داشته باشد.
پیشرفت سریع آموریم در مربیگری در فوتبال پرتغال، فقط با یک نفر قابلقیاس است: خوزه مورینیو. البته این 2 یک تفاوت بزرگ با هم دارند، مورینیو در حالی از فوتبال پرتغال خارج شد که در سال 2004 با پورتو قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شده بود و به پشتوانه این دستاورد نمادین و بزرگ، یک سفر تاریخی را به مقصد لیگ برتر، سری آ و در نهایت لالیگا، آغاز کرد.
آموریم از همان بدو کار در سال 2018 اشتیاق خود برای مربیگری را نشان داد. او بدون مدارک لازم از سوی یوفا، نقش اصلی را در هدایت تیم دسته سومی «کاساپیا» ایفا کرد و به همینخاطر با یک محرومیت 12 ماهه از مربیگری مواجه شد. ماجرا ختم به خیر شد، در نهایت نه کاساپیا کسر امتیاز شد و نه محرومیت آموریم به طور کامل اجرا شد و این مرد جوان پس از اخذ مدارک لازم، 9 ماه بعد با هدایت تیم دوم براگا، به دنیای مربیگری بازگشت.
قرار بود آموریم مدتی در تیم دوم براگا کار کند تا پس از تراش خوردن، آبدیده شدن و آشنایی بیشتر با فوتوفن مربیگری، به تیم اصلی راه یابد. اما بهطور ناخواسته تنها 3 ماه بعد، در دسامبر 2019 خود را روی نیمکت تیم اصلی براگا دید تا نخستین مسئولیت بزرگ خود در مربیگری را قبول کند. آموریم همه را شوکه کرد و تنها در 13 بازی کاری کرد که در 65 سال گذشته در براگا بیسابقه بود: دو پیروزی مقابل پورتو (که یکی از آنها منجر به قهرمانی در جام اتحادیه پرتغال شد)، رفتوبرگشت کردن اسپورتینگ لیسبون و یک پیروزی خارج از خانه مقابل بنفیکا!
همین 13 بازی کافی بود تا پس از یک بازه زمانی 3 ماهه، اسپورتینگ زنگ تلفن آموریم را به صدا در بیاورد! آنها متقاعد شده بودند که آموریم یک اعجوبه مربیگری است. بنابراین بیتوجه به سابقه بازی او در تیم رقیب، بنفیکا، بلافاصله دست به کار شدند تا با پرداخت مبلغ فسخ 10 میلیون یورویی به براگا، او را به پایتخت پرتغال بیاورند!
تصمیم اسپورتینگ برای شکستن رکورد مبلغ انتقال یک مربی در فوتبال پرتغال، کاملاً توجیهشده به نظر میرسید. او در نخستین سال هدایت خود، باشگاه را پس از 19 سال قهرمان پرتغال کرد و فصل پیش نیز یک بار دیگر با اسپورتینگ قهرمان لیگ برتر پرتغال شد. این فصل نیز در حالی اسپورتینگ را به مقصد منچستر ترک میکند که مأموریت خود را بهطور کامل در اسپورتینگ انجام داده است: 9 پیروزی از 9 بازی با 30 گل زده و تنها 2 گل خورده در لیگ و کسب 2 پیروزی و 1 تساوی از 3 بازی در فرمت جدید لیگ قهرمانان (قرار گرفتن در رده 8 جدول 36 تیمی لیگ قهرمانان).
به گفته یکی از منابع نزدیک به آموریم که با ESPN گفتگو کرده، این مربی به جزئیات دانش مربیگری علاقه خاصی نشان میدهد و به همینخاطر در انتقال دقیق پیامش در تمرینات و در جریان بازیها، همیشه موفق است. بهعلاوه او یک انسان متواضع است که مُدام در حال پالایش روشهای خود و بررسی نقاط ضعف و قوت کارش میباشد.
یکی دیگر از منابع نزدیک به آموریم، او را یک آدم اصیل توصیف میکند: «برای من جالبترین و اثرگذارترین نکته در مورد آموریم اینه که همیشه خودشه! آموریم یک انسان با اصالته و محاله که بتونید ازش آتو گیر بیارید! اصالت آموریم برای همه قابل احساسه، بازیکنا، بقیه مربیها و حتی مردم فوتبالی معمولی. آموریم آدم پرمدعایی نیست. اهل فخر فروشی نیست. یه شخص دوستداشتنیه و دقیقاً به همین دلیله که اعتماد همه رو جلب میکنه.»
البته این خوش مشرب بودن بهمعنای کاهش اقتدار نیست و انسجام تیمی اسپورتینگ بهترین مدرک برای اثبات توانایی مدیریتی این مربی است. با این حال پرورش بازیکنان جوان یا استفاده حداکثری از پتانسیل بازیکنان باتجربه، بدون همدلی با آنها و داشتن درکی از ماهیت انسانی بازیکنان، غیر ممکن است. و این دقیقاً همان چیزیست که آموریم تا این لحظه انجام داده.
پس از قرار گرفتن منچستر در رده 8 ام لیگ برتر در فصل گذشته، باشگاه تصمیم به اخراج تنهاخ گرفته بود اما قهرمانی در فینال جام حذفی و پس از آن یک ارزیابی طولانی 2 هفتهای از سوی مدیران، مرد هلندی را موقتاً در منچستر نگه داشت.
اما مدیران یونایتد قبل از رأی نهایی خود برای تمدید قرارداد تنهاخ، وضعیت چندین گزینه را ارزیابی کردند. 2 گزینه از همه جدیتر بود: گرت ساوتگیت و توخل. اولی خود را متعهد به تیم ملی انگلیس و متمرکز بر یورو 2024 دانست و دومی نیز اعلام کرد که پس از جدایی از بایرنمونیخ، فعلاً آمادهی پذیرش کار جدید در دنیای مربیگری نیست و منچستر باید تا پاییز منتظر بماند.
با اینحال منابع نزدیک به باشگاه، به ESPN اطلاع دادند که مدیران منچستر زیرآبی رفتهاند! آنها بهعنوان بخشی از برنامه «پیشامدهای احتمالی» باشگاه، پس از قطعی شدن تمدید تنهاخ، ارزیابی چندین مربی برای جانشینی او را بهصورت پنهانی آغاز کردهاند. پس از شکست 3-0 منچستر مقابل تاتنهام در الدترافورد، گفتگوها با آموریم سرمربی اسپورتینگ، ژاوی سرمربی سابق بارسلونا و ادین ترزیچ سرمربی سابق دورتموند، شدت گرفت اما باز هم مدیران تصمیم گرفتند صبوری پیشه کننند و به گفتگو با گزینههای جدید بسنده کنند.
عمر برادا مدیرعامل منچستریونایتد که فصل گذشته از منچسترسیتی به منچستریونایتد پیوست، از طرفداران پروپا قرص استخدام آموریم بود، بهخاطر: رکورد مربیگری او در پرتغال، مهارتهای ارتباطیاش با بازیکنان و مهمتر از همه مبلغ فسخ تقریباً ارزان او (8.3 میلیون پوند). گفتگوها با آموریم و سایر گزینهها در وقفه ملی ماه پیش (اکتبر) نیز ادامه یافت و در نهایت با اخراج تنهاخ پس از شکست مقابل وستهم، برادا گزینه موردعلاقه خود را که پشت در منچستر منتظر بود، فراخواند!
پایبندی متعصبانه آموریم به این آرایش (1-2-4-3)، باعث شده که برخی او را یک مربی دُگم و تکبعدی بدانند و حتی برخی معتقدند که لیورپول به خاطر اصرار او بر استفاده از دفاع 3 نفره، از استخدامش در تابستان منصرف شد! اما آموریم، استفاده از این آرایش را حاصل ساعتها مطالعه نظری و کار عملی در تمرینات و زمین بازی میداند و تا این لحظه که در اجرای آن کاملاً موفق بوده. در تیمهای او تا حدی به فردگرایی بها داده میشود، اما تأکید مربی پرتغالی عمدتاً بر نظم تاکتیکی و وفاداری بازیکنانش به این نظم است. تنها تغییری که از او دیده شده، استفاده مقطعی از 2 مهاجم در برخی بازیها است.
خط دفاعی: آموریم از مدافع و دروازهبانش میخواهد که در کار با توپ خونسرد باشند و تیم حریف را به پرس از جلو دعوت میکند تا فضای میانی زمین برای حمله باز شود.
هافبک: آموریم ترجیح میدهد از یک زوج متوازنِ هجومی-دفاعی در قلب خط هافبک استفاده کند که به جای اینکه هافبکهای باکس تو باکس پرتحرک باشد، جاگیریهای محتاطانه و هوشمندانهای در زمین داشته باشند. اما معمولاً به یکی از این 2 هافبک آزادی عمل میدهد تا در صورت تشخیص مناسب، به محوطه جریمه حریف نیز یورش ببرد.
خط حمله: آموریم مشهور است که از وینگرهای کاملاً هجومی بهعنوان وینگرهای دومنظوره (هجومی-دفاعی) یا wing-back استفاده میکند. در پشت مهاجم نیز ترجیح میدهد به جای فقط یک شماره 10، از دو شماره 10 استفاده کند تا از یک طرف، با وینگرهای کناری ارتباط قویتری داشته باشند و ترکیبهای بهتری را شکل دهند و از طرف دیگر، با حرکت اطراف تکمهاجم نوک تیم برای او فضاسازی کنند، چون این مهاجم بیشتر متمرکز بر فضاهای مرکزیتر زمین است.
برخی منتقدان، اتکای بیش از حد او به گلهای یک بازیکن را یک نقطه ضعف میدانند: ویکتور گیوکرش سوئدی با 41 گل در 42 بازی لیگ. اما بازیکنان هجومی دیگری نیز هستند که بازی شناوری دارند و زیر نظر آموریم، تعداد گلهای خود را دو رقمی کردهاند، از جمله پدرو گونچالوس.
بازی بدون توپ: آموریم، اسپورتینگ را در حالت بدون توپ به جنگندهترین تیم پرتغال تبدیل کرده. تیم آموریم با استفاده از ساختارها و تلهگذاریهای متنوع برای پرسینگ حریف، بلافاصله پس از لو دادن توپ، آرایش متناسب را اختیار میکند. این آرایش وابسته به موقعیت مکانی پرسینگ در زمین و جاگیری بازیکنان حریف است. در مواقعی هم که نیاز به پرسینگ کمتر میشود و تیم نیازمند ذخیره انرژی است، آرایش موقتاً به 3-2-5 تغییر میکند تا تیم از عقب دفاع کند و در صورت بازپسگیری توپ، 5 نفر جلو (3-2) فوراً حمله را آغاز کنند.
نفر شماره 16 از 50 با این نمرات:
🔸 هوش مربیگری: 13 از 20
🔸 سبک: 15 از 20
🔸 مدیریت رختکن و سایر اعضای تیم: 14 از 20
🔸 ارتباطات: 14 از 20
🔸 سوابق و دستاوردها: 3 از 10
🔸 برخورداری از ویژگیهای خاص و متمایز: 7 از 10
🔸 مجموع نمرات: 66 از 100
کاپیتان منچستر برونو فرناندز در کنفرانس خبری تیم ملی پرتغال در ماه گذشته گفت: «از زمانی که آموریم هدایت اسپورتینگ رو بر عهده گرفته، فوتبال زیبا و باثُباتی رو ارائه میدن. خریدهای خوبی کردن و در وضعیت خیلی خوبی به سر میبرن. پارسال قهرمان شدن و فصل جدید رو هم بهعنوان صدرنشین بلامنازع شروع کردن.»
«فتح جام با اسپورتینگ کار آسونی نیست، نشون به این نشون که در 20 سال گذشته، هیچ عنوانی کسب نکرده بودن. آیا آموریم میتونه موفقیتش رو در لیگهای سطح بالاتری مثل لیگ برتر یا لالیگا تکرار کنه؟ پاسخ این پرسش نامشخصه ولی کارنامه و عملکرد فعلی آموریم جلو چشم همهی ماست.»
بارها ثابت شده که حضور یک مربی جدید تضمینی برای موفقیت یک باشگاه نیست، اما نشانههایی خوبی وجود دارد که آموریم میتواند در منچستر موفق شود.
آشکارترین نکتهای که این انتصاب را هیجانانگیز میکند، استفاده آموریم از سیستم هجومی 3-4-3 است که میتواند مشکل بلندمدت منچستر در نتیجهگیری را حل کند. البته سیستم او مبتنی بر مدافعان وسط با قابلیت حمل توپ است که فعلاً یکی از آنها، لنی یوروی 18 ساله مصدوم است، اما تصویر دفاعی منچستر آنقدرها هم تیرهوتار نیست و لیساندرو مارتینز و دهلیخت میتوانند تا حدود زیادی این خواسته آموریم را برآورده کنند.
در مورد وینگرها همانطور که توضیح دادیم، آموریم از وینگرهای کاملاً هجومی، استفاده متوازنتری میکند، بنابراین ممکن است الخاندرو گارناچو یا آماد دیالو برای قرار گرفتن در ترکیب ثابت منچستر به دردسر بیفتند یا اینکه خود را به انجام وظایف دفاعی عادت دهند. حالت دیگر اینست که وینگبکهای فعلی همچون نصیر مزراوی، دیگو دالوت و لوک شاو نقش هجومیتری را بر عهده بگیرند.
کار دیگری که آموریم باید در منچستر انجام داد و تنهاخ از انجام آن ناتوان بود، افزایش آمار مهاجمان منچستر به 20-15 گل در فصل است (زیرکزی، هویلوند و رشفورد). معلوم نیست که آیا او در بهبود گلزنی آنها موفق میشود یا نه، اما به احتمال زیاد میتواند به ساختار هجومی منچستر، بهویژه در مقابل دفاعهای اتوبوسی، سروشکل بهتری بدهد. برای دو شماره 10 ی که مدنظر آموریم است، برونو فرناندز قطعاً یکی از آنها خواهد بود و نفر دیگر از بین میسون مانت و کریستین اریکسن انتخاب خواهد شد. پشت سر آنها نیز مانوئل اوگارته و کوبی ماینو میتوانند بهعنوان دو هافبک دفاعی محوری (double pivot)، از آنها حمایت کنند.
گفته میشود منچستر قصد فروش آنتونی در ژانویه را دارد اما با توجه به اینکه آموریم با آنتونی برزیلی، هم زبان است (زبان پرتغالی)، شاید بتواند این بازیکن را در نقش یک شماره 10 کاذب (False 10) پشت مهاجم احیا کند و شاید بتواند کاسمیرو دیگر برزیلی تیم را نیز به روزهای اوجش در رئالمادرید برگرداند.
اما شاید مهمتر از تمامی این تغییرات تاکتیکی، آنچه آموریم باید به تیم تزریق کند، مثبتگرایی، انرژی و روحیه به تیمی است که پس از 1 دهه هنوز نتوانسته بهطور موفق شکوه گذشته خود را بازیابی کند.
بنابراین با توجه به آوار بجامانده از مربیان گذشته، آموریم خوب میداند که صحبت از دوره انتقالی در تیم، کار روی بازیکنان آکادمی، تغییر فرهنگ باشگاه و «اعتماد کردن به فرآیند جدید زیر نظر او»، کفایت نخواهد کرد. مربی جدید منچستر روی کاغذ مهارتهای فوقالعادهای دارد اما برای نشان دادن این مهارتها وقت خیلی زیادی ندارد!
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹بدون فشار اضافی بر بردلی بارکولا: حمایت لوئیس انریکه از مهاجم جوان PSG در مسیر موفقیت
🔹یوونتوس در رتبه ششم سری آ؛ تیاگو موتا: باید در تمام جنبهها پیشرفت کنیم
🔹اتلتیکو مادرید در اندیشه تمدید قرارداد نیکو ویلیامز
🔹توصیف رافینیا از دوران کودکیاش: از یک محله جرمخیز جان سالم به در بردم و فوتبالیست شدم!
🔹تحلیل و بررسی دلایل افت امباپه در رئال مادرید و در الکلاسیکو: مشکل امباپه در رئال چیست؟