با خروج کیلیان امباپه، پروژه ناصرالخلیفی ازین پس بدون ستاره شاخص به پیش میرود. با فوتبال7 همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم به سیمای جدید پاری سنژرمن که خالی از ستارهها شده است.
هفته گذشته، پس از قریب به یک دهه، پاری سنژرمن نخستین بار فصل را بدون نیمار، مسی یا کیلیان امباپه آغاز کرد. 2 سال پیش، هر 3 ستاره در پایتخت فرانسه بودند و صورتحساب دستمزدهای پاریس، 803 میلیون دلار بود، یعنی بیشترین دستمزد پرداختی در تاریخ فوتبالِ باشگاهی!
اما تغییر استراتژی باشگاه به معنای تغییر جاهطلبی یا بیمیلی ریاست قطری باشگاه ناصر الخلیفی به هزینه کردن نیست، بلکه خلیفی جاهطلبی خود را از طریق تغییر محل هزینهها دنبال میکند.
در مراسم گلوب ساکر در بهار سال گذشته، از الخلیفی سؤال شد: «امسال ستاره تیم شما چه کسی خواهد بود؟» و او پاسخ داد: «تیم! کل تیم. این تبلور جدیدی از جاهطلبی ماست، این استراتژی جدید ماست.»
طرح اولیه این استراتژی، از تابستان سال 2023 پیریزی شد، وقتی باشگاه به جای خرید ستارههای جدید با دستمزدهای گزاف، با 385 میلیون دلار یک مرکز تمرینی را در حومههای غربی پاریس افتتاح کرد که شامل امکانات تمرینی، آموزشی و رفاهی برای 140 بازیکن آکادمی پاریس است.
همزمان، نیمار با یک مبلغ سودآور (90 میلیون یورو) به لیگ عربستان رفت و مسی به اینترمیامی. مجموعه این تغییرات باعث شد که در یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان فصل گذشته، شاهد جوانترین تیم پاریس باشیم که میانگین سنی آن زیر 25 سال بود.
اما این پایان کار نبود و با خروج امباپه و امضای یک قرارداد 5 ساله با رئالمادرید به ارزش 250 میلیون دلار، میانگین سنی پاریس، 18 ماه دیگر هم پایین آمد که به وضوح نشان میدهد باشگاه تمرکز خود را روی تزریق استعدادهای جوان به تیم گذاشته است.
با توجه به اینکه پاری سنژرمن روی یکی از ستاره خیزترین خاکهای دنیا نشسته که مستعد پرورش استعدادهای فوتبالی است، برنامه جدید برنامه بدی به نظر نمیرسد. طبق روایت بیبیسی، 30 نفر از بازیکنانی که در جامجهانی 2022 قطر شرکت داشتند، از جمله امباپه، متولد پاریس یا ایل دو فرانس [ناحیهای در شمال کشور فرانسه] بودند، در مقابل فقط 12 نفر از سائوپائولوی برزیل و 8 نفر از لندن انگلیس بودند. و با بیش از 1000 بازیکن شاغل در سراسر دنیا، فرانسه دومین کشور تولیدکننده استعدادهای جوان فوتبالی است و در این زمینه فقط برزیل را بالاتر از خود میبیند.
الخلیفی ماه پیش در توصیف سیاست جدید باشگاه گفت: «ما به ساخت یک تیم جوان و فوقالعاده در پاریس ادامه میدهیم، تیمی که مبتنی بر کار تیمی، استعداد و روحیه جمعی باشد- ارزشهایی که بنیان آیندهی بزرگ باشگاه ما را تشکیل میدهند.»
البته سیاست جدید به معنای تخلیه کامل پاریس از استعدادهای بینالمللی نیست. مارکینیوش، کاپیتان 30 ساله پیاسجی هنوز بخشی از تیم است و با سابقه دو بار حضور در جامجهانی، 11 امین فصل خود در پاریس را تجربه میکند. مدافعان تیم، لوکاس هرناندز و پِرسنِل کیمپِمبه و وینگر تیم، عثمان دمبله، هر 3 عضوی از تیم فرانسه بودند که قهرمان جهان شدند و دوناروما نیز سابقه قهرمانی با ایتالیا در اروپا را در کارنامهاش میبیند.
اما سیمای جدید پاریس با حضور 10 نوجوان، رنگ و لعابی متفاوت به خود گرفته.
ناصرالخلیفی که زمانی با همان عطش پادشاه آرتور برای جام مقدس، به دنبال فتح لیگ قهرمانان بود، رویکرد جدید خود را با این 2 پرسش توصیف کرده: «آیا هنوز هم به دنبال فتح لیگ قهرمانان هستیم؟ بله» «آیا هدف ماست؟ خیر!»
«باید منتهای تلاشمان را به خرج دهیم، باید به ساختن پروژه در حال ساختمان ادامه دهیم، باید تیمی که میخواهیم را بسازیم، سبک بازی مورد علاقهمان، سبک تهاجمی را بسازیم.»
اگر بازی اول پیاسجی در لیگ فرانسه را ملاک قضاوت قرار دهیم، ظاهراً مشکلی در کسب 6 امین عنوان لیگ در 7 سال گذشته نخواهند داشت، چون در بازی افتتاحیه لوشامپیونه 25-2024، این هفته 4-1 لوآور را در هم کوبیدند. درست است که تا قبل از مدیریت ناصرالخلیفی، پاری سنژرمن فقط 2 بار قهرمان فرانسه شده بود، اما برتری داخلی، بیشتر یک انتظار از این تیم بود تا اینکه یک دستاورد محسوب شود.
از آن زمان تاکنون، در 13 فصل، پاریس 10 بار قهرمان فرانسه شده، اما فقط 2 بار به نیمهنهایی لیگ قهرمانان رسیده! که یک بار آن با شکست در فینال مقابل بایرنمونیخ همراه بود، آن هم در فصلی که بهخاطر کرونا بازیها دچار وقفه شده بود و فوتبال با شرایط خاصی دنبال میشد.
در این بازهی زمانی، یعنی از 2011 تا به امروز، رختکن پاریس محل رفتوآمد ستارههای بزرگی چون دیوید بکهام، زلاتان ابراهیموویچ و آنخل دیماریا و اخیراً نیز نیمار، مسی و امباپه بوده؛ رفتوآمدهای پر سروصدا و عمدتاً بینتیجهای که حساب بانکی شرکت «سرمایهگذاری ورزشی قطر» را حسابی خالی کرده است، صندوق سرمایهگذاری که از طرف دولت قطر پشتیبانی میشود و مالک %87.5 از سهام باشگاه است.
علیرغم اینکه این پولپاشی بیرویه نتوانست مالکان قطری را به مراد دلشان، یعنی به لیگ قهرمانان اروپا برساند، مالکان قطری این تابستان هم به دستودلبازی خود ادامه دادند و علاوه بر سرمایهگذاری در آکادمی و یک مجموعه تمرینی جدید که شامل 16 زمین چمن هیبرید و مصنوعی است، 187 میلیون دلار در پنجره نقلوانتقالات تابستانی هزینه کردهاند.
اما آنها با خود عهد کردهاند که به برداشت استعدادهایی که در این زمینهای تمرینی جدید یا در سایر جاها پرورش مییابند، ادامه دهند. فقط زمان مشخص میکند که سرمایهگذاری آنها جواب میدهد یا نه؟! اما چیزی که از چند سال گذشته میتوان فهمید و همین الان نیز مشخص است، اینست که سرمایهگذاری روی کهکشان ستارهها در چند سال گذشته، نتوانست برای مالکان قطری آبرو و اعتبارِ فوتبالی بخرد!
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹بررسی نقلوانتقالات مهم تابستانی: آیا بازگشت ایلکای گوندوغان به منچسترسیتی درست بود؟
🔹تحلیل و بررسی هفته اول لیگ برتر انگلیس: آیا آرسنال بالاخره قهرمان میشود؟
🔹چرا ایلکای گوندوغان به فکر ترک بارسلونا و بازگشت به منچسترسیتی افتاده؟
🔹انتقال ژوائو فلیکس و کانر گلگر در مراحل نهایی
🔹ادعای لوموند فرانسه: شکایت امباپه ممکن است باعث حذف پاری سنژرمن از لیگ قهرمانان شود