در فصل جاری لیگ برتر، از سیستم جدیدی برای تشخیص آفساید استفاده خواهد شد که جزئیات آن را در این مقاله کوتاه میخوانیم.
لیگ برتر انگلیس برای فصل 25-2024 با شرکت Genius Sports قرارداد بسته است. این شرکت با بهرهگیری از گوشیهای آیفون و مدلهای یادگیری ماشین، به داوران در بهبود تصمیمات آفساید کمک خواهد کرد.
تصمیمگیری در مورد آفساید کار آسانی نیست و گاهی بازیکنان به گونهای تو در تو و نزدیک به هم قرار میگیرند که حتی زوایای مختلف دوربین نمیتواند صحت و سقم آن را نشان دهد. به همینخاطر است که هر روز تلاش میشود با ابداع فناوریها و الگوریتمهای جدید، پروسه تشخیص آفساید بهبود یابد.
فیفا از سال 2022، استفاده از فناوری «رهگیری حرکات اعضای بدن بازیکن بر مبنای یادگیری ماشین» و استفاده از حسگرهای تعبیهشده در توپ را برای تشخیص آفساید آغاز کرد. این روش قابلیت رهگیری 29 نقطه از بدن یک بازیکن را دارد، اما تأخیرهای زیاد و خطاها در فرآیند انسانی، جزو اشکالات اساسی آن بودند.
اما شرکت Genius Sports از سیستمی متفاوت موسوم به «فناوری آفساید نیمهخودکار» استفاده میکند. این شرکت معتقد است سیستم نیمهخودکار با ایجاد رِندِرهای 3بُعدی (3D renders) از هر بازیکن، به داوران کمک میکند که خط آفساید را بهتر تعیین کنند و درک بهتری از موقعیت هر بازیکن نسبت به خط آفساید داشته باشند. این سیستم علاوه بر دقت بهتر، مزیت کاهش هزینه را نیز دارد، چون دوربینهای گرانقیمت 4K با گوشیهای آیفون کم هزینهتر، جایگزین شدهاند.
روش کار به این شکل است که 24 تا 28 آیفون برای پوشش کل زمین، در نقاط مختلف زمین جاگذاری میشوند. آیفونها روی یک پایه ثابت و معمولاً بهصورت جفتی (2 آیفون روی هر پایه) جاگذاری میشوند. زاویه نیز به گونهایست که پوشش مناسبی از محدوده خود داشته باشند. با این رویکرد، 7 تا 10 هزار نقطه داده (data point) در مورد هر بازیکن به دست میآید که با کمک آن یک مِش مجازی (شبکه چهارخانه) 3بُعدی از هر بازیکن ایجاد میشود. مزیت برخورداری ازین تعداد داده، پوشش خطاهای ناخواسته و احتمالی است، برای مثال کمبود نور ورزشگاه در بخشی از زمین.
بهعلاوه آیفونها نرخ ثبت تصویر (frame rate) بالایی دارند و هر آیفون میتواند حتی تا 200 فریم در ثانیه را ثبت کند. آیفونها تا حدودی نیز به پردازش داخلی از طریق «بینایی رایانهای Computer Vision» مجهزند. البته در نهایت تمامی این دادهها به سرور اصلی فرستاده میشود تا توسط سیستم نیمهخودکار پردازش شود.
در سیستم، الگوریتمهای بینایی رایانهای و الگوریتمهای پیشبینیگر، دادهها را پردازش میکنند تا نقاط مختلف بدن را از بالا تا پایین بدن هر بازیکن، شناسایی کنند و سپس پیشبینی کنند که در صورت مسدود بودن از دید انسانی، در چه موقعیتی قرار داشتند. تولید این الگوریتمهای پیشبینیگرانه حاصل آموزش دیدن سیستم در چندین فصل از مسابقات فوتبال است.
گمان میرود که هر چه نقاط داده بیشتر باشد، به تشخیص دقیقتر موقعیت بازیکنان نسبت به هم، نسبت به توپ و نسبت به دروازهبان، کمک کند. در سایر سیستمهای موجود نهایتاً از 30 یا 40 نقطه داده استفاده میشد. در بعضی نیز تنها از 1 نقطه داده استفاده میشود، یعنی از مرکز ثقل بدن بازیکن. تفاوت این روشها را در تصویر زیر ببینید. تصویر سمت راست، شبکه 4 خانه سیستم نیمهخودکار Genius Sports است.
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹ویدیو | پنالتیهای دراماتیک و رکوردشکن بازی آژاکس-پاناتینایکوس (با حضور جردن هندرسون)
🔹شکسته شدن شدن رکورد پنالتیهای یوفا در بازی آژاکس-پاناتینایکوس: 34 پنالتی!
🔹دایرهالمعارف رکوردهای لیگ برتر انگلیس: بخش اول
🔹به بهانه زنگ آغاز لیگ برتر انگلیس: 4 پرسش اساسی درباره فصل 25-2024
🔹کاپیتان لورکوزن: حضور در لیگ قهرمانان زیباست، ولی حفظ سلطه بر بوندسلیگا، زیباتر است!