آیا موفقیت انگلیسیها در صعود به فینال یورو 2024 حاصل بخت و اقبال بود؟ آیا فقط قرعه خوب با انگلیس یار بود؟ با فوتبال7 همراه باشید تا روند تکامل تیم ملی انگلیس در 1 دهه اخیر را بررسی کنیم.
در ادامه موفقیتهای انگلیسیها در فوتبال، سه شیرها دیشب راهی فینال یورو 2024 شدند. 1 سال پیش جوانان انگلیس راهی فینال مشابهی مقابل اسپانیا شدند و برای نخستین بار پس از سال 1984، با شکست 1-0 اسپانیا یورویِ جوانان را فتح کردند. همچنین تیم زنان انگلیس راهی فینال جامجهانی شدند. جالب آنکه حریف زنان اسپانیا نیز زنان انگلیس بودند، اما آنها هم مثل پسران جوان اسپانیا شکست خوردند و نایبقهرمان شدند. پیش از آن در یورو 2022 زنان انگلیس قهرمان اروپا شده بودند.
چند ماه پس از فاجعه انگلیس در جامجهانی 2014 و حذف بهعنوان تیم آخر گروه D، گرت ساوتگیت مربی زیر 21 سالههای انگلیس، در کنار دَن اشوُرث مدیر فنی فدراسیون فوتبال انگلیس ایستاد تا عکس یادگاری بگیرد. با وجود سابقه ضعیف ساوتگیت در رده بزرگسالان، این دو نفر نترسیدند و بین زندگی دشوار و مرگِ خودخواسته، اولی را انتخاب کردند، درست بر خلاف مسئولین فدراسیون فوتبال ایران که همیشه به بهانه یک تورنمنت مهم پیش رو (جام ملتهای آسیا، صعود از مرحله گروهی جامجهانی و ...)، گزینه دوم را انتخاب میکنند.
ساوتگیت و اشورث در مراسم معرفی مربی جدید انگلیس، اصطلاح «دی ان اِی انگلیسی» را ابداع کردند و خواستار بازگشت ذهنیت قوی و تکنیک ناب به فوتبال انگلیس شدند.
دَن اشورث توجه به ردههای پایه و جسارت استفاده از جوانان را با یک توصیف زیبا توضیح داد:
«از نظر ما، تنها چیزی که تغییر میکنه، اندازه پیراهن بازیکنه! بنابراین فرقی نمیکنه، ما برای همه بازیکنا یک پیام داریم، حتی یک بازیکن 15 ساله که ممکنه به تیم اصلی منتقل بشه. باور به تلاش شما و توجه به شما مثل یک بازیکن بزرگسال، رمز موفقیت و قدرت این تیمه.»
نتایج کنونی انگلیس گویای سرمایهگذاری جسورانه اشورث روی جوانان است. بسیاری از بازیکنانی که با ساوتگیت راهی فینال یورو 2024 شدهاند، سیستم کامل ردههای پایه را طی کردهاند.
آنتونی گوردون و کول پالمر عضو همان تیم قهرمان زیر 21 سالهها هستند که در بالا اشاره کردیم. اِزری کونسا در سال 2017 قهرمان جامجهانی زیر 20 سالهها شد. در همان جام، فیل فودن بهعنوان بهترین بازیکن انتخاب شد و مارک گوئهی و کانر گلگر در تیم منتخب قرار داشتند.
تصویری از کول پالمر، کرتیس جونز و آنتونی گوردون در قهرمانی زیر 21 سالهها، 2023
به روایت دن اشورث، انگلیسیها از دیر باز به روحیه جنگندگی و سختکوشی در فوتبال و هیجان خاص برای فوتبال مشهور بودند، اما خلاقیت و تکنیک حلقه مفقوده انگلیسیها در فوتبال مدرن بود و دست اندرکاران فوتبال پایه مأمور افزودن این عنصر به فوتبال انگلیسی شدند. استخدام مربیان روز فوتبال دنیا همچون گواردیولا و کلوپ از سوی باشگاههای انگلیسی نیز موتور محرک این پیشرفت و توجه بیشتر به جوانان شد.
انگلیس در مرحله گروهی یورو 2024 به مشکل خورد، اما با توجه به فشاری که پیش از تورنمنت روی این تیم وجود داشت و با توجه به اینکه ساوتگیت هنوز ترکیب اصلیش را پیدا نکرده بود، این لغزش مقطعی برای یک تیم جوانشده چندان جای ایراد ندارد. گل بلینگام در مقابل اسلواکی، همان معجونی بود که اشورث میخواست، ترکیبی از تکنیک صیقلیافته در ردههای پایه و روحیه جنگندگی انگلیسی در دقایق پایانی. در مقابل سوییس نیز گل تساویبخش، توسط بازیکنی به ثمر رسید که در 22 سالگی، چه در رده ملی و چه در آرسنال، در اوج پختگی به سر میبرد و آیا جز اینست که آنقدر از سنین پایین به این بازیکن بها داده شده است که در سن 22 سالگی، میتواند بار یک تیم بزرگ را به دوش بکشد؟! در مقام مقایسه در فوتبال ایران، ما تازه در سن 22 سالگی، به بازیکن بازی میدهیم، آن هم در یک دیدار دوستانه بیاهمیت! البته با دیده ارفاق نگاه کردیم و شاید در 22 سالگی هم پشت درهای تیم ملی بمانند.
پنالتیها مقابل سوییس، علاوه بر اینکه حاصل مدیریت خوب ساوتگیت بود، باز هم نشان از پختگی جوانان داشت. از جمع 5 پنالتیزن، 3 نفر زیر 25 سال بودند، ساکا و پالمر 22 ساله و بلینگام 21 ساله.
و اما بازی مقابل هلند در نیمهنهایی که به زبان عامیانه، «اصل جنس» بود! برای توضیح برتری مقابل هلند، روایت ساوتگیت پس از بازی کفایت میکند:
«هلند مالک توتال فوتباله ولی یادم نمیاد آخرین باری که تیم انگلیس مقابل هلند، %60 مالکیت داشت، چه زمانی بود! این همون فوتبال مدرن انگلیسیه که در این سالها به دنبال ساختنش بودیم.»
و اما آخرین عاملی که به جوانان انگلیسی و شخص ساوتگیت کمک کرد، تجربهی نزدیک شدن به جام در سالهای اخیر و شکلگیری شخصیت انگلیسی در مراحل حذفی بود. انگلیس در نیمهنهایی جامجهانی 2018 حذف شد، در فینال یورو 2020 شکست خورد و در یکچهارم نهایی جامجهانی 2022 قطر، فقط بهخاطر پنالتی خراب کردن هری کین، 2-1 از فرانسه شکست خوردند و با جام وداع کردند. ساوتگیت نیز به این عامل اشاره میکند.
«در مراحل حذفی راحت بازی میکنیم، چون سال 2018، طلسم 10 ساله رو شکستیم و بالاخره در بازیهای حذفی پیروز شدیم.»
ساوتگیت بر همین اساس، تجربه حضور در فینال را نیز عامل سودمندی برای بازی روز یکشنبه میداند.
سخن پایانی ساوتگیت برای فینال روز یکشنبه بین انگلیس و اسپانیا، اشاره به همین تجربه بود: «دفعه پیش که در فینال شکست خوردیم، اولین فینال اروپایی من بود. اگه عملکرد خوبی نداشتم، عذرخواهی میکنم. قطعاً این دفعه نمایش بهتری خواهیم داشت، چون تجربه یک فینال رو دارم.»
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹اسپانیا به دنبال انتقام از کول پالمر در فینال یورو؛ داستان ماتادورها و کول پالمر چیست؟!
🔹مدافع اتلتیکومادرید دلیل درگیری در بازی اروگوئه-کلمبیا را توضیح داد
🔹منچستریونایتد در آستانه امضای قرارداد با 2 بازیکن هلند: دهلیخت و زیرکزی
🔹منچسترسیتی به دنبال خلاص شدن از شر کانسلو به هر قیمت ممکن! یوونتوس مقصد احتمالی
🔹اختلاف نظر رونالد کومان و دنزل دومفرایز در مورد پنالتی هری کین