آنژ پوستوغلو پس از یک فصل پر و فراز نشیب بالاخره از تاتنهام اخراج شد و توماس فرانک در آستانه هدایت این تیم است. به همین بهانه نگاهی داریم به این انتصاب جذاب. همراه فوتبال7 باشید.
توماس فرانک، سرمربی موفق و کمحاشیه دانمارکی، آماده ورود به چالش بزرگ بعدی در زندگی حرفهای خود است. پس از چند فصل چشمگیر در برنتفورد که باعث تثبیت جایگاه این تیم بهعنوان یکی از «تیمهای متوسط رو به بالا» در فوتبال انگلیس شد، حالا همه شواهد حاکی از آنست که او سرمربی بعدی اسپرز خواهد بود. با وجود فصل فاجعهبار در لیگ داخلی، به لطف قهرمانی در لیگ اروپا، تاتنهام فصل آینده در لیگ قهرمانان حضور خواهد داشت و این یعنی فرانک چیزی را تجربه میکند که تا حالا تجربه نکرده بود! به یکباره از برنتفورد و لیگ جزیره، باید به رقابت در لیگ قهرمانان عادت کند.
فرانک در مصاحبهای با BBC در ژانویه اعتراف کرده بود که هر چند برنتفورد تا همیشه در قلب او میماند اما قرار نیست تا ابد در این باشگاه بماند. فرانک از معدود مربیان لیگ برتر است که همواره مورد تحسین پپ گواردیولا قرار گرفته است. فرانک 51 ساله بعد از خود گواردیولا 2 امین مربی باسابقه در بین مربیان حاضر در لیگ برتر است.
زمانی که توماس فرانک در سال 2016 به فوتبال انگلیس آمد، فقدان سابقه حرفهای باعث شد یک دوره کارآموزی بگذارند! او بهعنوان دستیار دین اسمیت سرمربی وقت برنتفورد کار خود را آغاز کرد تا با فضای لیگ برتر و فوتوفن مربیگری در آن بیشتر آشنا شود. تلاش برای دانشافزایی و شور عمیق نسبت به فوتبال باعث شد از مربیگری یک تیم زیر 8 سالهها در زادگاهش در دانمارک به نیمکتهای لیگ برتر برسد! او پس از تجربه مربیگری در تیمهای ملی پایهی دانمارک و باشگاه بروندبی، بهسرعت توانست خود را در فوتبال انگلیس جا بیندازد.
در سال 2021 برنتفورد با هدایت توماس فرانک، برای نخستین بار در تاریخ باشگاه، به لیگ برتر صعود کرد اما اوج هنر او پس از صعود بود که توانست با بودجهای محدود و در رقابت با تیمهایی بهمراتب ثروتمندتر، جایگاهِ باشگاه را در سطح اول فوتبال انگلستان حفظ و تثبیت کند. در 5 فصل حضور در لیگ برتر، برنتفورد همواره تیمی منسجم، سازمانیافته و خوشساختار نشان داده که حتی خواب غولهای لیگ برتر را نیز آشفته میکند.
فرانک در ۱۵۲ بازی لیگ برتر روی نیمکت برنتفورد، ۵۴ پیروزی و ۶۰ شکست داشته و ۲۰۰ امتیاز از ۴۵۶ امتیاز ممکن را کسب کرده. او با میانگین امتیازی 1.32 در هر بازی، 29 امین مربی برتر تاریخ لیگ برتر است. با توجه به اینکه فرانک هرگز بازیکن حرفهای نبوده و تیم پرستارهای را هم تحویل نگرفته، این آمار تحسینبرانگیز است.
آیا فرانک در تاتنهام موفق میشود؟ کمترین چیزی که میدانیم، اینست که فرانک حداقل در تاتنهام منابع عظیمتری در اختیار دارد. در برنتفورد او در 5 فصل حضورش در مجموع ۲۵۴ میلیون پوند برای خرید بازیکن هزینه کرد و در مقابل ۱۸۳ میلیون پوند فروش داشت؛ بهعبارت دیگر هزینهکرد خالص او فقط ۷۱ میلیون پوند بوده. اما تاتنهام از فصل 17-۲۰۱۶، بیش از ۹۶۰ میلیون پوند هزینه خرید بازیکنان جدید کرده است!
فرانک در صورت پیوستن به تاتنهام،4 امین سرمربی دائم باشگاه از سال ۲۰۲۱ خواهد بود، سرمربیانی که هیچکدام نتوانستهاند تاتنهام را به شکوه دورانِ پوچتینو برگردانند؛ هر چند پوچتینو هم موفق به قهرمانی نشد اما حداقلش اینست که به فینال لیگ قهرمانان صعود کرد اما جانشنیان او چون نونو اسپیریتو، آنتونیو کونته و پوستوغلو، هیچکدام نتوانستند به اندازه او موفق باشند.
پوستوغلو پس از 41 سال نخستین جام اروپایی باشگاه را به ارمغان آورد اما فاجعه او در لیگ برتر، اجازه نداد که بیش از 2 سال روی نیمکت تاتنهام دوام بیاورد. بنابراین مأموریت دشواری در انتظار توماس فرانک است. بسیاری از کارشناسان از جمله کریس ساتن، تزلزل پوستوغلو را نشانهای از فشار فزاینده و ناپایداری ساختار باشگاه میدانند.
ساتن معتقد است فشار روانی و توقعات در تاتنهام با آنچه فرانک در برنتفورد تجربه کرده، از اساس متفاوت است: «توماس فرانک در برنتفورد فوقالعاده کار کرده اما اینجا ماجرای دیگری در انتظار اوست. در تاتنهام فرصت آزمونوخطا نیست. نتیجهگیری از روز اول. فرانک حالا میداند که کسب جام هم نمیتواند تضمینکننده جایگاه او باشد.»
یکی از بزرگترین نقاط قوت توماس فرانک، تطبیقپذیری تاکتیکی اوست. به این معنا که برنتفورد وابسته به یک سبک بازی نبوده. از فوتبال مالکانه و مبتنی بر پاسکاری تا بازی مستقیم و ضدحملات سریع. همچنین او نشان داده که قابلیت بازسازی تیمش را دارد. پس از انتقال ایوان تونی به الاهلی که گلزن برتر تاریخ باشگاه برنتفورد است. با تغییر ساختار از بازیکنانی مانند امبومو، ویسا و کوین ساده استفاده بهینه کرد و آنها را به ستارههایی تازه بدل کرد؛ در فصلی که گذشت این 3 بازیکن جمعاً 50 گل به ثمر رساندند و یکی از آنها (امبومو) همچون توامس فرانک رهسپار یک تیم بزرگ است.
الکس کبل، کارشناس تاکتیکهای فوتبال، معتقد است: «فرانک مانند اونای امری در استون ویلا، مربیایی تطبیقپذیر است. در حقیقت فرانک نقطه مقابل پوستوغلوست که یک سبک بازی را رها نمیکرد. فرانک بر اساس سبک بازی حریف و با تحلیل دادهها و آمار، سبک و سیتم خود را تغییر میدهد»
البته تعداد حملات برنتفورد که در آن حداقل ۱۰ پاس ردوبدل میشود، در 2 فصل اخیر از ۲۴۵ به ۳۲۵ افزایش یافته که نشاندهنده تمایل فرانک به فوتبال مالکانه است اما فوتبال مستقیم و گذارهای سریع از دفاع به حمله همچنان در دستور کار اوست.
بازیکنان برنتفورد، فرانک را انسانی «مشوق و دلسوز» توصیف کردهاند. کریستین نورگارد، هافبک برنتفورد، در این باره میگوید: «توماس واقعاً به حالوروز ما اهمیت میدهد. این یک ویژگی مهم برای یک مربی است که باعث میشود از یک مربی صِرف فراتر رفته و به یک رهبر تبدیل شود.» فرانک ارتباط نزدیکی با بازیکنانش دارد و حتی در کنار آنها بازی و ورزش میکند، امری که نشاندهنده توجه او به بُعد روانی مربیگری است.
توماس فرانک اکنون در موقعیتی قرار دارد که هر مربی بلندپروازی آرزوی آن را دارد. حالا او باید نشان دهد که در یکی از باشگاههای بزرگ و پر فشار لیگ برتر نیز قدرت حفظ خونسردی و رهبری خود را دارد. اما آیا تاتنهام چنین فرصتی را به او میدهد؟ آیا فرانک میتواند فلسفهاش را در باشگاهی پرستاره و پرهیاهو پیاده کند؟
در حالحاضر به نظر میرسد که اگر تاتنهام به او اعتماد کند، مربیایی خواهد داشت که با دانش، تطبیقپذیری و شخصیت انسانیاش، توان تغییر واقعی را دارد.
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹آیا لیونل مسی در جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۵ حضور خواهد داشت؟ (+ آمار)
🔹خداحافظی اسپالتی با نیمکت ایتالیا؛ «نتوانستم تأثیرگذار باشم»
🔹رایان آیت نوری (Rayan Ait Nouri)؛ 10 واقعیت جالب درباره جدیدترین خرید منچسترسیتی
🔹ماجرای اختلاف لواندوفسکی با سرمربی لهستان؛ بازوبند کاپیتانی و تصمیم جنجالی
🔹میلوش کرکز و سبک بازی او: آیا کرکز میتواند جانشین شایستهای برای اندی رابرتسون باشد؟