بارسلونا، بایرنمونیخ و ... . تاکنون چند تیم فاتح 3گانه شدهاند؟! آیا قرار است نام پاری سنژمن نیز به این لیست اضافه شود. همراه فوتبال7 باشید تا نگاهی بیندازیم به تاریخچه سهگانه در فوتبال اروپا.
در دنیای فوتبال، کسب سهگانه یا همان Treble که شامل قهرمانی در لیگ داخلی، جام حذفی و لیگ قهرمانان اروپا است، افتخاری بینظیر محسوب میشود و تنها معدودی از تیمها توانستهاند به چنین دستاوردی برسند. امسال یک تیم دیگر پتانسیل پیوستن به این لیست را دارد: پاری سنژرمن در صورت شکست اینتر. به همین بهانه، با الهام از مقاله اُپتا، مروری داریم بر تیمهایی که با ساخت یک تیم قدرتمند و با برنامهریزی و ارادهی قهرمانانه، توانستند نام خود را جاودانه کنند.
سلتیک اسکاتلند نخستین تیمی بود که در فصل ۶۷-۱۹۶۶ موفق به فتح سهگانه شد. البته سلتیکیها کمی هم پا را فراتر گذاشتند و تا 4گانه پیش رفتند! این تیم به رهبری جوک استاین (Jock Stein)، پس از قهرمانی در لیگ، جام حذفی و جام اتحادیه اسکاتلند، در فینال جام باشگاههای اروپا با شکستِ ۲-۱ اینتر میلان در لیسبون، فلسفه 3گانه را در فوتبال اروپا باب کردند. همچنین سلتیک نخستین تیم بریتانیایی شد که فانح لیگ قهرمانان اروپا میشود.
پس از جدایی رینوس میشل، مربی افسانهای آژاکس، بسیاری تصور میکردند دوران طلایی این تیم پایان خواهد یافت اما با هدایت اشتفان کوواچ (Ștefan Kovács) و درخشش یوهان کرویف، آژاکس فصل را با قهرمانی در لیگ و جام حذفی هلند به پایان رساند. در نهایت نیز با پیروزی ۲-۰ بر اینتر، مثلث افتخاراتشان را تکمیل کردند.
آن تیم آژاکس در لیگ داخلی فقط 1 شکست داشت و 26 بازی از 27 بازی پایانی را پیروز شدند!
در فصل ۸۸-۱۹۸۷، تیم گاس هیدینک مقتدرانه قهرمان اریدیویسه و جام حذفی شد. سپس با عبور از رئال مادرید و بنفیکا در اروپا، کلکسیون جامهایشان در آن فصل را پُربارتر کردند. جالب آنکه آیندهوون در مراحل پایانی لیگ قهرمانان هیچ دیداری را در وقت قانونی نبرد!
آن تیم آیندهوون در لیگ داخلی هلند 117 گل به ثمر رساند اما مراحل 1/4 نهایی و نیمهنهایی لیگ قهرمانان را کلاً با مساوی و بهلطف قانون گل زده در خانه حریف، بالا رفت. حتی در فینال نیز با ضربات پنالتی پیروز شدند!
شاگردان فرگوسن که از 1992 و آغاز عصر لیگ برتر، سلطان لیگ جزیره بودند، در یک فصل تاریخی قلمرو خود را بسط دادند و اروپا را نیز فتح کردند. آنها با ترکیب جوانی و تجربه، پس از قهرمانی در لیگ و جام حذفی، در فینالی دراماتیک برابر بایرن مونیخ، مهترین جام اروپایی را نیز بالای سر بردند. در فینالِ نیوکمپ بایرن کاملاً تیم برتر میدان بود اما منچستریها قدرت ذهنی قویتری داشتند و با گلهای دقایق پایانی شرینگهام و سولسشر، یک کامبک افسانهای را خلق کردند. این موفقیت، منچستر را تبدیل به نخستین تیم انگلیسی فاتح 3گانه کرد.
پپ گواردیولا در نخستین فصل مربیگریاش با بارسلونا از مثلثی طلایی متشکل از مسی، ژاوی و اینیستا رونمایی کرد. تیم پپ با اقتدار قهرمان لالیگا شد. با پیروزی قاطعانه 4-1 بر بیلبائو، کوپا دل ری را نیز فتح کرد. در فینال لیگ قهرمانان با پیروزی 2-0 بر منچستر با گلهای اتوئو و مسی، شاگردان جوان پپ بهترین هدیه ممکن را به او دادند تا نخستین 3گانه دوران مربیگری خود را جشن بگیرد. نکته جالب در مورد این بارسا این بود که بهعلت عملکرد ضعیف در لالیگای فصل قبل، لیگ قهرمانان را از دور 3 مقدماتی آغاز کرده بودند و با پیروزی بر ویسلاو کراکو، به مرحله گروهی راه یافتند!
یک سال پس از بارسلونا، اینتریها با هدایت خوزه مورینیو و درخشش ستارگانی چون دیگو میلیتو، ساموئل اتوئو و وسلی اسنایدر، توانستند با قهرمانی در سریآ، کوپا ایتالیا و چمپیونزلیگ، نخستین 3گانه تاریخ باشگاه را به ارمغان بیاورند. پیروزی بر بایرن در فینال اروپا، نقطه اوج این فصل بینقص بود. اینتریها در یک بازی کاملاً برتر، 2-0 بایرنِ لویی فنخال را شکست دادند. جریان بازی فینال به گونهای بود که تقریباً در هیچ لحظهای از بازی هیچکسی احساس نکرد 2گانه اینتر 3گانه نخواهد شد!
ضمناً رقیب اصلی اینتر در لیگ و در فینال جام حذفی، رُم بود اما گلادیاتورهای رمی نتوانستند آن تیم همدل و متحد آقای خاص را متوقف کنند. یکی از نکات جالب معاوضه اتوئو و زلاتان بین بارسا و اینتر بود که احتمالاً یکی از اشتباهات بزرگ باشگاه بارسلونا و گواردیولا بود!
پس از ناکامیهای مکرر در فینالهای اروپا، بایرن مونیخ بالاخره در فصل ۱۳-۲۰۱۲ به همه چیز رسید. این تیم با هدایت یوپ هاینکس، قهرمان بوندسلیگا و دیافبیپوکال شد. در فینال با شکست دورتموند در درکلاسیکر اروپایی، بایرن تبدیل به نخستین تیم آلمانی دارای سهگانه شد.
یوپ هاینکس تنها سرمربی تاریخ فوتبال است که در یک فصل (12-2011) 3گانه نایبقهرمانی و در فصل بعد، 3گانه قهرمانی را کسب کرده است. تا پیش از این فصل، دورتموند با هدایت کلوپ به مدت 2 سال حاکم فوتبال آلمان بود اما هاینکس با زوج موفق روبِری، نه تنها در عرصه داخلی زنبورها را سر جایشان نشاند بلکه در فینال اروپا نیز آنها را شکست داد تا انتقام 2 فصل گذشته به بهترین شکل ممکن گرفته شود.
در نخستین فصل حضور لوییز انریکه، بارسلونا با ترکیب آتشین مسی، نیمار و سوارز با ۱۲۲ گل، یکی پس از دیگری رقیبان را درو میکرد. بارسا قهرمانی در لالیگا، کوپا دلری و چمپیونزلیگ (با عبور از منسیتی، پاریسنژرمن و بایرن) را از آن خود کرد و نخستین تیم تاریخ فوتبال شد که دو 3گانه در مقابل نام آنها ثبت میشود.
در فینال لیگ قهرمانان نیز آبی اناریها به جز دقایق ابتدایی نیمه دوم، حاکم توپ و میدان بودند و با پیروزی 3-1 مقابل یوونتوس، جای هیچ حرف و حدیثی باقی نگذاشتند.
در فصلی که تماشاگران بهدلیل همهگیری کرونا از ورزشگاهها دور بودند و بازیها در سکوتی دهشتناک برگزار میشد، بایرن با هدایت هانسی فلیک نمایشی خیرهکننده داشت. آنها لیگ را مقتدرانه بردند، در فینال جام حذفی لورکوزن را شکست دادند و در اروپا با تحقیر بارسلونا (پیروزی مشهور ۸-۲) و پیروزی بر پاریسنژرمن در فینال، نام خود را در کنار بارسلونا قرار دادند و 2 امین باشگاه با 2 عنوان 3گانه شدند.
عجیب اینکه، بایرن با نیکو کوواچ فصل را آغاز کرد اما هانسی فلیک که در میانه فصل جانشین او شد، به اندازهای خوب کار کرد که هیچ اثری از آوارههای کواچ باقی نماند. فلیک از 20 بازی خود در بوندسلیگا، 19 پیروزی و 1 تساوی کسب کرد.
گواردیولا بار دیگر تاریخساز شد، این بار با منچستر سیتی. پس از فتح لیگ برتر و جام حذفی (با پیروزی در دربی منچستر در فینال)، سیتیزنها برای نخستین بار در تاریخشان به فینال لیگ قهرمانان رسیدند و با گل رودری برابر اینتر، قهرمان شدند. سیتیزنها یک 3گانه آماری هم خلق کردند: 1- برای نخستین بار فاتح لیگ قهرمانان شدند. 2- برای نخستین بار فاتح 3گانه شدند. 2- گواردیولا نخستین و تنها سرمربی تاریخ فوتبال شد که 2 بار فاتح 3گانه میشود.
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹کارلو آنچلوتی: پیوندم با رئال مادرید ابدی است؛ دیگر سرمربی هیچ باشگاهی نخواهم شد
🔹تمرکز کامل پاریسنژرمن روی فینال جام حذفی؛ لوئیس انریکه: هیچ حواسپرتیای وجود ندارد
🔹۵ مقصد احتمالی الخاندرو گارناچو؛ آینده ستاره منچستریونایتد در تابستان ۲۰۲۵ کجاست؟
🔹تمام افتخارات لوکا مودریچ در رئال مادرید
🔹پیشبازی ناپولی-کالیاری: آخرین تلاش مکتومینای برای افزایش حسرت منچستریها ! (امشب)