داستان یک سه‌گانه داخلی: بارسلونای هانسی فلیک چگونه قهرمان لالیگا و جام‌های داخلی شد؟

هانسی فلیک نگاه‌ها را به بارسلونا تغییر داده. مردی که روزی روزگاری خودش با پیروزی 8-2 باعث تمسخر بارسلونا شده بود، حالا باعث جلب توجه دنیا به آبی‌اناری‌ها شده. اما این داستان شیرین چگونه نوشته شد؟! پاسخ شما در این مقاله زیبا نهفته است. پس تا پایان همراه فوتبال7 باشید.

1404/02/29 19:3 بهروز شیعه‌یان

داستان یک سه‌گانه داخلی: بارسلونای هانسی فلیک چگونه قهرمان لالیگا و جام‌های داخلی شد؟

بارسلونا برای 28 امین بار قهرمان لالیگا شد، با یک برند فوتبالی هجومی که تحسین جهانیان را برانگیخت. بارسلونا فاتح 3گانه بین‌المللی نشد اما با فتح جام حذفی و سوپرجام اسپانیا، فلیک در نخستین فصل حضورش، 3گانه داخلی را به خانه آورد.

بارسلونا از همان ابتدا با یک نگاه و ایده‌ی روشن و با تعهد کامل تیم به اجرای این ایده، فصل را آغاز کرد. پشت این شکوفایی، یک مرد آلمانیست که بسیاری از بازیکنان بارسلونا را به بازدهی چندبرابری نسبت به فصول قبل رسانده. تحول بارسا زیر نظر فلیک نشانه‌ای از تحول مربیگری در فوتبال آلمان است. دیگر کسی جرأت ندارد مربیان آلمانی را به اندیشه‌های ماشینی متهم کند!

در این گزارش کوتاه که برگرفته از وبسایت رسمی باشگاه بارسلونا است، با چند تیتر کلیدی، کاری که فلیک در بارسا انجام داده را مرور می‌کنیم. همراه فوتبال7 باشید.

معمار: هانسی فلیک

هانسی فلیک می‌دانست که در بارسلونا چالش آسانی پیش رو ندارد. یک ترکیب جوان اما بی‌تجربه انتظار سرمربی آلمانی را می‌کشید. کار کردن با جوانان هیچ‌وقت ساده نبوده اما فلیک ظرف چند هفته احترام و اعتماد رختکن را به دست آورد. مربیگری فوتبال فقط مسائل تاکتیکی نیست، هیچ‌وقت بُعد روانی قضیه را کوچک‌انگاری نکنید!

بازیکنان با سرعت شگفت‌انگیزی با نگاه فوتبالی او سازگار شدند و فلیک با هنر خود، تجربه بازیکنان مسنتر چون لواندوفسکی را با اشتیاق کودکانه بازیکنانی چون یامال ترکیب کرد!

ایده: لذت بردن از فوتبال

دستور کار این فصل بارسلونا مشخص بود: پیروز شو اما با درک لذت فوتبال، نه به هر قیمتی! یک تیم پویا و غیرقابل پیش‌بینی با روحیه شکست‌ناپذیری. فلسفه این بود که چه ببری و چه ببازی، باید طوری بازی کرده باشی که هنگام ترک زمین، سرت را با افتخار بالا بگیری. همین رویکرد هجومیست که منجر به 99 گل در لالیگا شده!

فلیک سیستمی مالکانه را ایجاد کرده، اما نه مالکیت برای ادعای مالکیت، بلکه مالکیت به‌عنوان یک نقطه‌ی شروع برای حرکت رو به جلو به سمت دروازه‌ی حریف. به‌علاوه فلیک تنوع تاکتیکی به تیم بخشیده: گل‌های ایستگاهی، حملات عرضی، حملات عمقی، ضدحملات و حملات مبتنی بر بازیسازی تدریجی از عقب (buildup).

یک نکته مهم را از یاد نبرید. تنوع تاکتیکی، نه تنها هنر فردی را خفه نکرده بلکه باعث شکوفایی هر چه بیشتر آن شده. آمار مثلث هجومی بارسا گویاست: لواندوفسکی 25 گل لالیگایی، رافینیا 18 گل (بهترین فصل حضور در بارسلونا) و لامین یامال استعداد نسلی بارسلونا، 9 گل.

ذخیره‌های این مثلث هجومی نیز نقش کمی در قهرمانی بارسلونا نداشته‌اند: فران تورس 10 گل و 6 پاس گل/ دنی اُلمو 9 گل و 3 پاس گل.

کلید تحول: اتحاد در رختکن

شاکله‌ی اصلی این بارسلونا جوانگرایی است اما عنصر مهمتر از آن اتحاد رختکن و روحیه تیمی است. فلیک هم به جوانان توجه کرده و هم باتجربه‌ها. بسیاری از بازیکنانی که تصور می‌شد تمام شده‌اند یا باید از بارسا بروند، احیا شده‌اند.

ابتدا از جوانان آغاز می‌کنیم. لامین یامال، پدری، گاوی، فرمین، کوبارسی و بالده که از زمان ژاوی یا پیش از آن، بازی در بارسا را آغاز کرده بودند، جای پای خود را در ترکیب محکم کردند و روند رشدشان نه تنها متوقف نشد بلکه شتاب گرفت! هم‌چنین فلیک از 7 بازیکن لاماسیا برای نخستین بار استفاده کرده: تونی فرناندز، آندرس کوئنکا، سرخی دومینگوئز، جرارد مارتین، پائو ویکتور، مارک بِرنال و دَنی رودریگز (Toni Fernández, Andrés Cuenca, Sergi Domínguez, Gerard Martín, Pau Víctor, Marc Bernal and Dani Rodríguez).

فصل گذشته با اُفت لواندوفسکی، صحبت از گزینه‌های جانشین و حتی خروج ستاره لهستانی به اوج رسیده بود اما گل‌زنی لوا دوباره به آمار فصول پیشین برگشت و اگر مصدومیت‌های پایان فصل نبود، چه بسا که این آمار بهتر هم می‌شد. اینیگو مارتینز نیز از یک مهره غیرقابل اعتنا به رکن اساسی در قلب دفاع بدل شده. ژولز کونده که تا فصل پیش صحبت از بی‌احتیاطی و بازی سرسری او بود، حالا زننده گل پیروزی‌بخش در فینال جام حذفیست! فرنکی دی‌یونگ از یک مصدومیت طولانی‌مدت برگشت اما نه به‌صورت عادی، بلکه قاطعانه و مقتدرانه. و احتمالاً جذابتر از همه داستان وویچخ شزنیست که همه ما تا همین چند وقت پیش فکر می‌کردیم دیگر در خانه‌اش بسط می‌نشیند تا به قول خودش با خیال راحت به سیگارش پوک بزند اما از دل گلستان بیرون آمد تا آتشی در دروازه بارسلونا به پا کند و جای خالی ترشتگن را پر کند!

خلاصه اینکه اینجا همه در پیروزی و در قهرمانی نقش دارند!

برنامه: تبدیل شدن به تیم لحظه های سخت!

یکی دیگر از ابعاد شخصیتیِ این تیم بارسلونا، ایستادگی در طوفان دشواری‌هاست. 9 پیروزی از طریق کامبک در جریان بازی، بزرگترین مدرک برای اثبات این ادعاست. 6 پیروزی ازین 9 پیروزی در لالیگا رقم خورده که 3 تای آن، کامبک از شکست 2-0 در جریان بازی بوده، از جمله پیروزی مشهور و دلچسب 4-2 در خانه اتلتیکومادرید. 2 مورد دیگر، پیروزی خانگی 4-3 مقابل سلتا و پیروزی 4-3 در الکلاسیکوی برگشت لالیگا هستند.

حالا دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند مدعی شکننده بودن بارسا شود. فرهنگ تاب‌آوری یکی از بزرگترین سوغاتی‌هاییست که هانسی فلیک با خود از آلمان به قلب کاتالونیا آورد! نماد دیگری از بُروز این فرهنگ، عملکرد امتیازی است. در بُرهه‌ی پایانی سال 2024، بارسلونا از 8 بازی فقط 1 پیروزی کسب کرد تا 7 امتیاز از رئال عقب بیفتد.

با این‌حال بارسلونایی‌ها سر خم نکردند و به اجرای طرح بازی خود پایبند ماندند. نتیجه این شد که سال 2025 را با 16 بازی بدون شکست آغاز کردند و به روند رو به رشد خود ادامه دادند. در نهایت نیز کامبک 4-3 مقابل رئال در هفته 35 لالیگا باعث شد که بارسلونا هم قهرمانی لالیگا را قطعی کند و هم داستان قبلی را از نو و این بار وارونه بنویسد: از 7 امتیاز پایینتر تا 7 امتیاز بالاتر از رئال‌مادرید!

نتیجه: سه عنوان قهرمانی توأم با خاطراتی زیبا

در ابتدای این فصل، پیش‌بینی اُپتا از قهرمانی لالیگا، فقط %10 بود اما بارسلونا نه تنها قهرمانی لالیگا، بلکه 3گانه داخلی را فتح کرد که یک نتیجه تقریباً غیرمنتظره بود.

32 امین قهرمانی جام حذفی در کنار 4 پیروزی در الکلاسیکو، تا ابد در ذهن و روح هواداران بارسلونا باقی می‌ماند. پیروزی 4-0 در الکلاسیکویِ برنابئو با پیروزی 5-2 در فینال سوپرجام تکرار شد، با پیروزی 3-2 در فینال جام حذفی اسپانیا مهر تأیید گرفت و با کامبک 4-3 در الکلاسیکویِ مونتجوییک، مهر استاندارد روی آن خورد: بارسلونا برگشته، به همان اِستانداردی که قبلاً از آن دیده بودیم!

آینده: ادامه پیشرفت و عدم توقف ولو کوتاه!

فصل بارسلونا تنها یک نقطه‌ی تاریک داشت. پیش رفتن تا یک قدمی فینال لیگ قهرمانان و ناکامی در حفظ برتری 3-2 در دقایق پایانی بازی برگشت با اینتر. به‌علاوه بارسلونایی‌ها در هر 2 بازی با اینتر، تقریباً به سادگی 2-0 عقب افتادند. بنابراین این نکات نشان می‌دهد که هنوز جا برای پیشرفت وجود دارد، همان‌طور که خود فلیک اقرار کرده و البته تأیید کرده و قول داده که از همین حالا به راه‌حل‌های لازم برای پیشرفت می‌اندیشد.

فعلاً پی بنا ساخته شده است: سختکوشی، قدرت ذهنی و فوتبال هجومی. یک فصل دیگر فرصت هست برای ساختن نمایِ ساختمان و رفع این نقاط ضعف! اما تا همینجا هم تیم فلیک توانسته خنده را به لب هواداران بارسلونا برگرداند. لب‌هایی خندان با آینده‌ای روشن!


🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:

🔹هانسی فلیک: فصل بعد بارسلونا باید برای قهرمانی بیشتر زحمت بکشد

🔹بدترین فروپاشی‌های تاریخ فوتبال: از لغزش جرارد و کهکشانی‌های رئال تا فاجعه آژاکس

🔹«ما فرو نمی‌ریزیم» – آرتتا همچنان به دنبال تحقق رؤیای قهرمانی با آرسنال

🔹آنتونیو کونته خسته اما مصمم؛ ناپولی در آستانه قهرمانی سری‌آ

🔹سبک بازی جرمی فریمپونگ: آیا من می‌توانم جانشین خوبی برای آرنولد باشم؟!

میخای اطلاعات فوتبالی خودتو محک بزنی؟ بیا تو بازی کوییز
میخای تو مسابقه پیش‌بینی ما شرکت کنی؟ بیا تو مسابقه پیش‌بینی
اخبار کوتاه و جذاب در: کانال تلگرام فوتبال7

سوپرگل برگردون کریستیانو رونالدو به یوونتوس در سال 2018