امروز رسماً اعلام شد که آنچلوتی سرمربی برزیل خواهد شد. همراه فوتبال7 باشید تا در قالب یک گزارش تحلیلی، ابعادِ این انتصاب را بررسی کنیم.
تیم ویکِری (Tim Vickery) تحلیلگر فوتبال آمریکای جنوبی در BBC Sport معتقد است یکی از دلایل اصلی انتخاب آنچلوتی برای برزیل، موفقیت او در 5 کشور مختلف اروپایی بود؛ جای تردیدی باقی نمیماند که کارلتو توانایی کار کردن با فرهنگهای مختلف را دارد و در دوران مربیگری خود نیز بارها فرهنگ خاصِ برزیلیها را در قلب اروپا مدیریت و به سازگاری آنها در فوتبال قاره سبز کمک کرده
برزیل هنوز هم پرافتخارترین تیم جامجهانی است اما برزیلیها با وجود قهرمانی کوپا امریکا در سالهای 2007 و 2019، از جامجهانی 2002 به بعد ناکامِ مطلق جامهای جهانی بودهاند. بهعبارت دیگر برزیلیها در طول این سالها مغلوب فوتبال اروپا شدهاند. اوج این فضاحت در جامجهانی 2014 بود که در نیمهنهایی در خاک خود 7-1 مغلوب آلمان شدند و حیثیتی را که در طول قرنها ساخته بودند، یک شبه بر باد دادند.
در جامجهانی 2002 برزیل با شکست آلمان قهرمان شد اما در همه جامهای جهانی پس از آن برزیل به دست یک تیم اروپایی حذف شده. ویکری میگوید همین باعث شد که برزیلیها به این نتیجه برسند: «برای شکست دادن اروپاییها نیاز به مردی داریم که بیشتر از همه با آنها آشنا باشد.»
دُریوال جونیور آخرین سرمربی برزیل بود که پس از شکست 4-1 مقابل آرژانتین در مقدماتی جامجهانی اخراج شد. پیش از او تیته روی نیمکت بود که موفق شده بود تا حدودی حسِ نظم و غرور را به رختکن برگرداند اما او هم در جامجهانی 2022 موفق نشد و با شکست در ضربات پنالتی مقابل کرواسی حذف شد. بعد از جام و حضور چند مربی موقت، دریوال جونیور سرمربی دائمی شد اما ویکری میگوید: «طبق خبرهایی که از رختکن برزیل به گوش میرسید، دُریوال هیچوقت نتونست جای خالی تیته رو پر کنه و حرفش در رختکن خریدار نداشت!»
در طول این سالها، باور و فرهنگ رایج در فوتبال برزیل این بوده که فقط یک نفر از جنس خودمان میتواند در این فوتبال موفق شود، فقط یک برزیلی. به همینخاطر است که در طول این سالها فقط 3 مربی خارجی و مجموعاً فقط 7 بازی، هدایت برزیل را بر عهده داشتهاند!
حضور خورخه ژِزوش سرمربی پرتغالی که تا چندی پیش سرمربی الهلال بود و اخراج شد، باعث تغییر نظر برزیلیها نسبت به مربیان خارجی شد. ژزوش در زمان حضور در فلامینگو قهرمان سری آ برزیل و قهرمان کوپا لیبرتادورس شد و در مجموع 43 بازی از 57 بازی خود را پیروز شد!
ویکری، استخدام آنچلوتی را دومین گام در جهت تغییر این فرهنگ میداند که از گام نخست نیز بزرگتر و جسورانهتر است! به قول ویکری «شاهد فرو ریختن یک دیوار هستیم، بهویژه اینکه آنچلوتی یکی از پرافتخارترین مربیان اروپاییست و قرار است سبک اروپایی را به برزیل بیاورد!»
مدیریت رختکن برزیل دست کمی از رختکن رئال نخواهد داشت. با اینحال آنچلوتی کاملاً مرد قابلاعتمادی در این زمینه به نظر میرسد، چرا که یکی از دشوارترین و پرستارهترین رختکنهای دنیا را با موفقیت مدیریت کرده؛ حتی در فصولی مثل این فصل که آنچلوتی موفق به کسب جام با رئال نشد، هیچگاه با رختکن و بازیکنان به مشکل کلی نخورد، معدود مشکلات فردی را که جزئی از ذات رابطه بازیکن-مربی است، فراموش کنید!
واکنش تیم ملی برزیل به شرایط سخت، یکی دیگر از چیزهاییست که انتظار میرود آنچلوتی آن را حل کند. قهرمانی سال 2022 رئال در لیگ قهرمانان نمونهای بارز از هنر تاکتیکی در اوج تابآوری عاطفی است، رئالیها 2 کامبک جانانه مقابل چلسی و منچسترسیتی داشتند. این دقیقاً همان چیزیست که تیم ملی برزیل در این سالها کم داشته: روحیه جنگیدن و واکنش به مصائب! آنچلوتی حس خونسردی و همزمان حس بیخیال نشدن و آسوده ننشستن را به بهترین شکل ممکن به روح تیمش تزریق میکند.
آزادی عمل در حین تعهد به انسجام تاکتیکی. این همان ترسیست که برزیلیها در طول این سالها از استخدام مربیان اروپایی داشتهاند. آنها نمیخواهند تاکتیک، زیبایی فوتبال را خفه کند و از طرفی میدانند که برای قهرمانی در جامجهانی باید واقعبینانه نگاه کنند و عملگراتر باشند. نگاهی به تیمهای آنچلوتی، ما را به برقراری این مطلوبیت و توازن امیداوار میکند. میلان آنچلوتی آمیزهای بود از تاکتیک و بها دادن به زیبایی نهفته در ساقهای امثال کاکا، پیرلو، سیدورف و مالدینی. آمیزهای بود از تهاجم و سرسختی دفاعی.
در رئال نیز که مستقیماً با برزیلیهای حاضر در تیم ملی کار کرده است. وینیسیوس احتمالاً یکی از خوشحالترین افراد پس از شنیدن خبر انتصاب آنچلوتیست. وینگر رئال که در زمان زیدان در جا افتادن در ترکیب مشکل داشت، با آنچلوتی زندگی متفاوتی را تجربه کرد. همین داستان تقریباً در مورد رودریگو نیز صادق است. وینیسیوس در 39 بازی برای برزیل فقط 6 گل به ثمر رسانده و عدهای از کارشناسان، مشکل او را ناهماهنگی بین سبک بازی برزیل و سبک بازی باشگاهی او میدانند. حالا با حضور آنچلوتی این نگرانی کمتر میشود. او همیشه ثابت کرده که میتواند به بازیکنان خلاق تیمش آزادی عمل بدهد و در عینحال پایبندی آنها به دستورات تاکتیکی را حفظ کند.
و بالاخره مورد آخر، هنر مدیریتِ انتقادات است. برزیل بهخاطر ناکامی سالهای گذشته و بهویژه شکست سنگینِ اخیر مقابل آرژانتین، زیر تیغِ تیز انتقادات است. آنچلوتی بهتر از هر کسی میداند چگونه نباید از افتادن بار انتقادات بر دوش بازیکنان جلوگیری کند. پیرمرد کهنهکار ایتالیاییها مصاحبههایش را به بهترین شکل به پایان میرساند!
در یک کلام مأموریت آنچلوتی اینست: نه تنها اصلاح تیم ملی برزیل بلکه اصلاح درک فوتبال در برزیل و خلق یک عصر جدید!!!
🚨🚨این مطالب را هم بخوانید:
🔹فینال لیگ کنفرانس اروپا 25-2024: چلسی و رئال بتیس در جدال تاریخی برای قهرمانی
🔹ژابی آلونسو در لورکوزن چه میراثی بر جا گذاشت؟ با سرمربی جدید رئالمادرید بیشتر آشنا شوید!
🔹تحلیل الکلاسیکو؛ لامین یامال درخشان، امباپه ناکام و ژابی آلونسو وارث بحران رئال مادرید!
🔹پیشبازی آتالانتا-رم: امشب رم تا صبح بیدار است! (امشب ساعت 22:15)